Home Page Image

Reageren? Opmerkingen, vragen of suggesties hoor ik graag hier.

 

Je beste vriend

column 25 januari 2007

In het afgelopen jaar is een recordbedrag van ruim één miljard euro aan verkeersboetes geïnd. Zesentachtig procent van dit bedrag betreft verkeersboetes als gevolg van snelheidsoverschrijdingen van minder dan tien kilometer. Deskundigen voorspellen dat met behulp van de nieuw beschikbare apparatuur, inclusief trajectcontrole, dit bedrag binnen drie jaar zal oplopen tot twee miljard euro. Dat is gemiddeld 250 euro per huishouden.

In het afgelopen jaar heeft elk Nederlands huishouden vijftig euro teruggekregen van onze overheid, ter compensatie van gestegen energielasten. Ruim tweederde van alle aangiftes wordt niet in behandeling genomen, inclusief aangiftes van een zedenmisdrijf.

Minister Remkes zegt dat hij de politie niet zal afrekenen op het realiseren van de gestelde doelen ten aanzien van bekeuringen. Het politiekorps van Drenthe heeft het afgelopen jaar een bonus gekregen van ruim één miljoen euro voor het halen van de gestelde doelen. Daarnaast krijgt men een budget van éénenzeventig miljoen euro voor het uitoefenen van haar taak. Uit onderzoek blijkt dat vierennegentig procent vindt dat de politie zich niet met de juiste dingen bezighoudt. Hoe zou men toch tot die opvatting komen?

John Boersma