Home Page Image

Reageren? Opmerkingen, vragen of suggesties hoor ik graag hier.

 

Van AnaarBeter?

column 12 augustus 2008

Er zijn gelukkig nauwelijks files in Noord-Nederland. Dat maakt het wonen en werken in dit deel van het land ook, mede, zo aantrekkelijk. Dat betekent echter niet dat er geen vertragingen zijn. Zeker in deze periode van het jaar zijn er talloze werkzaamheden.
Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan de weg tussen Frederiksoord en Steenwijk. Niet dat het gezien de kwaliteit van de weg noodzakelijk is, maar ja, er zijn subsidies beschikbaar en die moeten natuurlijk wel worden gebruikt. Dat deze werkzaamheden inmiddels twee maanden duren, heeft niet zozeer te maken met de omvang van de werkzaamheden, maar met het ontbreken van een zorgvuldige voorbereiding en een goede planning, waardoor het werk tijden stil ligt. Twee jaar geleden is de weg tussen Vledder en Frederiksoord vernieuwd. Niet dat het nodig was, maar ja, er zijn subsidies beschikbaar en die moeten natuurlijk wel worden opgemaakt. Er was sinds de aanleg van de weg in 1873 geen ongeluk gebeurt, maar de weg werd nog breder en mooier gemaakt. Tegelijkertijd werd de maximum snelheid teruggebracht van tachtig naar zestig kilometer. Niet uit veiligheidsoverwegingen, maar om het nog gemakkelijker te maken snelheidsovertredingen uit te lokken.
De snelweg tussen Wolvega en Heerenveen is pas rond de eeuwwisseling aangelegd, maar de kwaliteit van de weg is vanaf de aanleg zo slecht, dat je jezelf afvraagt of de mensen die bij de aanleg betrokken zijn al eens eerder een weg hebben aangelegd. Er is maar één woord voor het voorgaande: broddelwerk. Toch wordt dit broddelwerk niet afgestraft, omdat de ene partij, de overheid als opdrachtgever, de andere partij, de opdrachtnemer, de hand boven het hoofd houdt. Het wordt tijd dat politici eens oog krijgen voor deze geldverspilling door de overheid en hun verantwoordelijkheid nemen. Dan pas geldt: VanAnaarBeter.

John Boersma